Tafsir Surah Yaasin 4.0 (Ayat 54-83) [22.11.15]

RINGKASAN- TAFSIR SURAH YAASIN (AYAT 54-83)

PENGISI: USTAZ MUHAMMAD ALIFFUDIN BIN RAMLEE
TARIKH: 22 NOVEMBER 2015
HARI: AHAD
MASA: 3.00 - 5.00 PETANG
TEMPAT: QAAH IBNU SINA


Nabi Muhammad S.A.W bersabda, : “Sebaik-baik kamu adalah siapa yang panjang umurnya dan baik amalannya.”

Pengajaran

Ø  Nilai umur kita dikira berdasarakan baiknya amalan kita.
Ø  Tidak satu kaum apabila mereka berhimpun mengingati  Allah S.W.T , melainkan Allah  berikan mereka pahala. Para malaikat akan melindungi mereka yang berada dalam majlis ilmu dan mereka akan diselebungi dengan rahmat serta diberikan ketenangan.
Ø  Pada hari kebangkitan, semua orang sama disisi Allah. Allah menilai manusia berdasarkan amalan mereka ketika di dunia.
Ø  Antara nikmat menjadi ahli syurga ialah dapat menikmati ganjaran yang disediakan oleh Allah S.W.T, dapat merasai pelbagai jenis makanan dan minuman, mendengar muzik, dapat bermain bersama bidadari dan macam macam lagi sehingga mereka tiada masa untuk berfikir mengenai ahli neraka.
Ø  Di dalam syurga juga boleh meminta segala apa yang diingini nafsu dan dipandang indah oleh mata. Antara nikmat yang paling besar dalam syurga ialah apabila kita menerima ucapan salam daripada Allah S.W.T .
Ø  Kita hendaklah mengikuti jalan yang lurus iaitu jalan yang mengikuti nabi, jalan Islam yang sebenar.
Ø  Ketahuilah suatu masa nanti akan ada pemerintah-pemerintah yang akan menghukum kamu tidak mengikut apa yang kamu mahu. Jika kamu lawan mereka, kamu akan dibunuh.
Ø  Ayat al-Quran diturunkan pengubat hati orang-orang yang beriman serta azab untuk orang-orang kafir yang ingkar.
Ø  Allah S.W.T. telah menciptakan binatang-binatang ternakan seperti unta, lembu, ayam, kambing sebagai salah satu tanda kebesaran Allah S.W.T.
Ø  Sedangkan binatang pun boleh tunduk pada arahan manusia, kenapa manusia tidak mahu tunduk pada sesuatu yang lebih agung dari mereka iaitu Allah S.W.T.

Nabi Muhammad S.A.W bersabda,” Ketahuilah wahai manusia bahawa roda Islam ini sentiasa berpusing.”

Jadi, jika Islam berada di atas kita hendaklah sama-sama naik ke atas dan ketika Islam berada di bawah, kita tetap berada dengan Islam.
Wallahu’alam.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...